top of page

İş Zanaatkarlığı

Yazarın fotoğrafı: Prisma EnstitüPrisma Enstitü

Geleneksel iş tasarımı teorisi, işin doğasının üst düzey yöneticiler tarafından belirlenmesi gerektiğini savunurken, güncel yaklaşımlar, işin doğasının yalnızca yöneticiler tarafından değil, çalışanların katkılarıyla da şekillenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Çalışanların, süreçlere proaktif bir şekilde dahil olup işlerini kendileri biçimlendirdiklerinde, yaptıkları işi daha anlamlı buldukları ifade edilmektedir (Berg, Wrzesniewski ve Dutton, 2010). Bu bağlamda, “iş zanaatkârlığı” kavramı öne çıkmaktadır.


İş zanaatkarlığı sıklıkla işin tasarımı, işin anlamı gibi güncel kavramlarla birlikte anılmaktadır. İşin tasarımı denildiğinde zihinlerde, üstlerin astların işlerinin doğasını belirledikleri müdahaleler canlanmaktadır fakat yıllar içerisinde yürütülen araştırmalar göstermektedir ki, sadece yöneticilerin sürece dahil olduğu, örgüt hiyerarşisini yansıtan işe müdahaleler çalışanlarca anlamlı bulunmamaktadır. (Berg vd., 2010).


İş zanaatkârlığı, yönetim tarafından değil, çalışanlar tarafından isteğe bağlı olarak başlatılan bir davranış olması nedeniyle (Grant ve Ashford, 2008), çalışanların kariyerlerinde ilerleme arzularını tetikleyebilecek bir motivasyon kaynağıdır (Janssen ve diğerleri, 2020). Bu durum, kariyer tatmini üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Kariyer tatmini, çalışanın işine ve kariyer yoluna ilişkin olumlu duygularını, işiyle değerleri ve yaşamı arasındaki uyumu, dengeyi, ilerleme olanaklarını ve elde ettiği refah seviyesini kapsar (Hackman ve Oldham, 1976). Ayrıca, geleceğe yönelik hedeflerine ne ölçüde yaklaşabildiği ile de ilgilidir (Kopelman ve diğerleri, 2006).


İş zanaatkarlığı davranışı sergileyen çalışan, işinde anlam bulabilmek, görev performansını arttırabilmek için çaba sarf ederken, bunu takdir edilmek, ödüllendirilmek beklentileri ile yapmamaktadır (Wrzesniewski ve Dutton, 2001). Çünkü bu çabayı ortaya çıkaran talep, örgütsel bir hiyerarşiden değil içsel kaynaklardan, bireyin kendisinden gelmektedir.


İş zanaatkarlığı davranışları, iş talepleri-kaynakalrı teorisinde (Bakker ve Demerouti, 2007) işin çalışandan talepleri ile çalışanın sahi olduğu kaynaklar arasındaki dengenin önemi üzerinden açıklanır. Çalışanın içsel kaynaklarını yönetebilmesinin yanı sıra örgütün beklentileri anlayabiliyor olması ve çalışan potansiyelini, motivasyonunu gözetiyor olması da önem taşır. Bunlar arasında kurulan denge hem bireysel hem örgütsel olarak gelişime yarar sağlar.

 
 
 

Comments


© 2022 Prisma. All Rights Reserved. 

ÖNCELİKLERİMİZ

Prisma Enstitü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçlarına hizmet etmektedir.

kuresel_amaclar_03_renkli-1024x1024.png
kuresel_amaclar_04_renkli-1024x1024.png
kuresel_amaclar_05_renkli-1024x1024.png
kuresel_amaclar_08_renkli-1024x1024.png
kuresel_amaclar_10_renkli-1024x1024.png

Telefon

E-Posta

Bizi Takip Edin

  • LinkedIn
  • Instagram

PRISMA Vision Zero üyesidir.

d20bc-vz_logo_stacked_rgb_tagline_0-1.jpg
indir_edited.png
bottom of page